Cigarer eller cigaretter; Hvilken er værst for dit helbred?

De fleste har allerede hørt om de sundhedsmæssige risici, der er ved rygning af cigarer og cigaretter, og farerne ved passiv rygning. Men hvilken af disse er værst for dit helbred? Må cigar rygere virkelig have den fordel frem for cigaretter rygere? Svaret er meget mere kompliceret end man nogensinde troede.

Hyppighed af rygning 

Forskning fra “National Cancer” Institut viser, at de sundhedsmæssige risici som både cigaretter og cigarer rygere fortager sig er stærkt knyttet til hyppigheden af brugen. Det vil sige, at det ikke handler om, hvorvidt man ryger cigaretter eller cigarer. Det handler om hvor meget og hvor ofte, man ryger disse. Personer der ryger cigaretter dagligt, har større risiko for at udvikle kræft, end folk der ryger cigar lejlighedsvis. Når det er sagt, tyder det på, at cigarer indeholder mange flere kræftfremkaldende stoffer end cigaretter. Disse fremgår også i cigar røg, og er mere giftige end sekundær cigaretrøg. Dette skyldes det faktum, at cigarer er større end cigaretter, og dermed producere en del mere røg.

Cigaretter © sxc.hu billede.

Cigaretter © sxc.hu billede.

At inhalere eller ej?

Desuden har debatten også koncentreret sig om spørgsmålet om inhalering af nikotin fra cigarer og smøgerne. Dedikerede cigar entusiaster hævder, at cigarer er mindre farlige end cigaretter, med den grund at rygning af cigar ikke kræver at man inhalere så meget toksin. “The National Cancer” Instituts forskning viser, at både cigar og cigaret rygere udsættes for de kræftfremkaldende stoffer, uanset om de inhalerer eller ej. Selv uden at inhalere, udsætter rygere stadigvæk deres mundhule, tungen, spiserøret og halsen for de kræftfremkaldende stoffer. Faktisk man kan simpelthen holde en slukket cigar eller cigaret mellem sin læber, og man vil stadigvæk blive udsat for de kræftfremkaldende stoffer. Når ens spyt kommer i kontakt med en cigar eller cigaret, bliver de kræftfremkaldende stoffer indtaget. Når de kræftfremkaldende stoffer sluges eller svælges, bliver strubehoved og spiserør yderligere udsat for toksiner og irritationer. Cigaret og cigar rygere sluger en tilsvarende mængde af de kræftfremkaldende stoffer, hvilket resulterer i omtrent samme procentdel af risikoen ved udviklingen af mundtlige og esophageal kræft.

Forskning viser, at de sundhedsmæssige risici som er forbundet ved både cigarer og cigaretter, kan reduceres, hvis man i stor grad justere indåndingen. De fleste cigaret rygere har tendens til, at inhalere dybt og ryge regelmæssigt. Disse rygere har forhøjet risiko for at udvikle strubehoveds kræft. For at få en idé om hvordan indånding af røg vedrører sundhedsrisici, fortæller National Cancer Institut os, at risikoen for lungekræft på en person der ryger fem cigarer om dagen, og inhalerer moderat har omkring den samme risiko som en, der ryger en pakke af cigaretter om dagen.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *