Hvad er nikotin og hvordan virker den?

Nikotin er et nitrogenholdigt kemikalie – et alkaloid, som er produceret af flere slags planter (herunder også tobaksplanten). Nikotin er et stærkt vanedannende stof som også bliver produceret syntetisk. Det har en stikkende lugt og en bitter smag. Den er defineret som et giftigt, olieagtigt, lysegult stof, der bliver brunt ved udsættelse for oxygen. I koncentreret form anvendes det nitrogenholdigt kemikalie som et insekticid til bortskaffelse af insekter.

Læs også “Hvad indeholder en cigaret?”.

Nikotin

Mængden af ​​nikotin der forekommer i tobaksblade, varierer fra ca. 2 % og op til ca. 7 %. Rygere inhalerer cirka 3 mg nikotin pr. cigaret. Selv denne lille mængde af nikotin er i stand til at påvirke blodkarrene negativt, øge hjertepulsen, og påvirke centrale nervesystemet, samt give ryger en følelse af velvære og årvågenhed.

Personer som benytter enhver form for tobaksvarer, vil udvikle en fysiologisk afhængighed af nikotin. Nikotin får nerverne til at frigive stoffet dopamin, som giver en følelse af velvære og mild eufori. Derfor vil rygeren, når niveauet i blodet falder, udvikle abstinenssymptomer inden for 48 til 72 timer efter den sidste røgede cigaret. Disse symptomer omfatter angst, irritabilitet, puls og blodtryk ændringer, ændringer i hjernebølger og søvnproblemer.

Symptomerne er så ubehagelige, at de fleste rygere vil genoptage rygning i et forsøg på at øge nikotinen i blodet til det punkt, hvor symptomerne aftager igen.

Mange mennesker prøver nikotinholdigt tyggegummi eller klæbende hud plaster i et forsøg på at stoppe med at ryge. Satsen for nikotin optagelsen er langsommere ved brug af disse metoder, end det er med rygning, og det giver ikke de samme behagelige fornemmelser. Dog kan disse midler være behjælpelige til at mildne abstinenssymptomerne. Det er vigtigt ikke at blande nikotinholdige tyggegummi eller plaster med cigaretter, da dette kan føre til forgiftning og overdosering. Hvilket kan forårsage hovedpine, højere hjertebanken og ikke mindst kvalme.

Nikotintyggegummi

Der findes også andre erstatnings midler for det nitrogenholdig kemikalie. Eksempler kan blandt andet være nikotinholdige næsespray og nikotinholdige inhalatorer, som efterligner de kemiske stoffer i cigaretterne. Det anbefales ikke at bruge den slags midler, især inhalatorer anbefales ikke i længere perioder end et par måneder. Forskning har vist, at længere brug af disse produkter kan beskadige cellerne samt forringe lungernes og blodkarrenes funktion.

http://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/4/11/1719.full

http://www.medicalnewstoday.com/articles/240820.php

http://www.treatobacco.net/

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *