Passiv rygning: Symptomer og risici

Passiv rygning er, når røgen indåndes af en anden end ham rygeren selv. Frivilligt som ufrivilligt. Passiv rygning bærer alle de samme sundhedsrisici som rygning, og er især farligt for børn. I denne artikel kan du læse om det sekundær tobaksrøg og dens farer, som man bliver udsat for næsten hver eneste dag.

Hvorfor er det så sundhedsfarligt?

Tobaksrøg indeholder mere end 4.000 skadelige og vanedannende stoffer, herunder nikotin, kulilte og formaldehyd. Sekundær tobaksrøg er røg, som kommer fra en afbrændende cigaret, kombineret med den udåndede røg fra rygeren. Røg fra en afbrændende cigaret, udgør størstedelen af passiv rygning, og er mere giftige end røgen udåndet af ham rygeren selv. Sekundær tobaksrøg fra alle former for tobak er skadelig, herunder:

  • Cigaretter
  • Cigarer
  • Pibetobak
  • Rulletobak

Læs også “Hvad indeholder en cigaret?”.

Hvis du ryger indendørs, så er et åbnet vindue, som lader røgen komme ud ikke et løsning. De giftige kemikalier i tobaksrøgen forbliver i luften, selv efter du er færdig med din cigaret. Du burde også skifte din mening, hvis du stadigvæk tror, at hænge ud af vinduet, vil hjælpe for det vil det ikke. Nogle forskning har vist, at sekundær røg dvæler på tøj, tæpper, møbler samt hænger fast i vægge. Dette gør det næsten umuligt, at holde røgen væk fra andre mennesker.

Hvilke effekter kan passiv rygning have på ikke-rygere?

Kortsigtede symptomer:

At blive udsat for cigaret røgen er generelt temmelig ubehageligt – det kan give dig en hovedpine, hosteanfald eller resultere at du får ondt i halsen. Det kan også irritere dine øjne, og få dig til at føle dig syg og svimmel. Hvis du døjer med astma, et ophold i et tilrøget rum kan gøre dine symptomer endnu værre. Vi løber heller ikke fra, at røg som sætter sig hurtigt fast på dit tøj og hår også er sundhedsskadelige, og i hele taget er enormt irriterende.

Læs også “Rygestop symptomer”.

Langtidsvarige symptomer:

Hvis du bliver jævnligt udsat for passiv rygning, risikoen for at udvikle rygerelaterede sygdomme er i væsentlig grad højere. ”WHO” Verdens Sundheds Organisation skønner, at sekundær røg øger din risiko for hjertesygdomme og lungekræft med op til 30 %. Udover det, er du mere tilbøjelige til at udvikle kronisk lungesygdom, der forårsager problemer med vejrtrækning.

Sundhedsmæssige risici ved passiv rygning – gravide kvinder og ufødte børn

Udført undersøgelse i Australien indikerer, at omkring 12 % af kvinder ryger under deres graviditet. Både rygning og det giftige røg kan påvirke og skade fostret. Der findes forskellige sundhedsrisici for mødre, som ryger under graviditeten, blandt andet:

  • Øget risiko for spontan abort og dødfødsel
  • Øget risiko for for tidlig fødsel og lav fødselsvægt
  • Øget risiko for pludselig uventet død hos spædbørn (Sudi), som omfatter vuggedød (SIDS) og dødelige søvn ulykker
  • Øget risiko for komplikationer under fødslen.

En ikke-ryger gravid kvinde som udsattes jævenligt for sekundær tobaksrøg – for eksempel, hvis hendes partner ryger, er mere tilbøjelig til at føde et barn, som har lidt lavere fødselsvægt eller et ikke ordenligt udviklet barn.

Passiv rygning symptomer på børn

I Danmark findes der stadigvæk mange børn, som bliver hver eneste dag udsat for tobaksrøgen i hjemmet. Dog er disse tal i væsentlig grad faldende eftersom folk er blevet mere bevist om sundhedsmæssige farer, rygning kan medføre. Der findes dog mange risici, som du måske ikke kender til blandt andet:

  • Uventet død hos spædbørn
  • Vuggedød
  • Dødelig søvn ulykker

Børn som udsattes for giftige tobaksrøg for de første 18 måneder af deres liv, har et øget risiko for at udvikle en række luftvejssygdomme, såsom:

  • Bronkitis og pneumoni
  • Hoste og hvæsende vejrtrækning
  • Astma
  • Mellemøret infektioner

Der er også noget der tyder på, at blive udsat for sekundær tobaksrøg kan gøre eksisterende helbredsmæssige forhold værre, mindske børnenes evne til at lugte, og reducere deres mentale udvikling. Det gør også at dit barn er tre gange mere tilbøjelig til at begynde at ryge selv. Derfor vil vi anbefale at du kvitter smøgerne og gør det tjeneste både for dig selv og din familie. Hvordan du kan stoppe med at ryge, du kan læse mere om under vores “Metoder” kategori.

http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Passive_smoking

http://www.cancer.dk/rensluften/viden+om+passiv+rygning/passiv+rygning+og+Sygdom/

http://www.netdoktor.dk/sunderaad/fakta/rygningpassiv.htm

http://www.nhs.uk/chq/pages/2289.aspx?categoryid=53&

http://www.webmd.com/smoking-cessation/effects-of-secondhand-smoke[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row]

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *