Hvis dit eget helbred ikke er grunden til, at du vil stoppe med at ryge, så burde dit barns helbred være det. Rygning under graviditeten påvirker dig og dit barns helbred før, under og efter dit barn er født. Nikotin (det vanedannende stof i cigaretter), kulilte, og mange andre giftstoffer du inhalerer, når du ryger en cigaret, bliver gennemført til dine blodbaner og igennem dem gå det direkte til dit barn.

Rygning mens du er gravid kan:

  • Reducerer mængden af ​​ilten til rådighed for dig og dit voksende barn.
  • Forøge dit barns hjertefrekvens.
  • Øger chancerne for, at du taber barnet eller det bliver dødfødt.
  • Øger risikoen for, at dit barn bliver født for tidligt og / eller født med lav fødselsvægt.
  • Større risiko for dit barn vil udvikle respiratoriske (lunge) problemer.

Jo flere cigaretter du ryger om dagen, jo større er risikoen for, at dit barn vil udvikle disse og andre helbredsproblemer. Der findes ikke nogen “sikker” grænse af hvor meget man må ryge, når man gravid er.

Hvordan bliver du og dit barn påvirket af andre ryger i nærheden?

Sekunder røg (også kaldet for passiv tobaksrøg) er kombinationen af røg fra en brændende cigaret og udåndet røg af en ryger.

Røgen der brænder ude i enden af en cigaret eller en cigar indeholder faktisk flere skadelige stoffer (tjære, kulilte, nikotin, og andre) end det røg rygeren indhaler.

Hvis du jævnligt er udsat for passiv rygning (dvs. er i tilværelse med ryger), øger du dit og dit barns risiko for at udvikle lungekræft, hjertesygdomme, emfysem, allergier, astma og andre helbredsproblemer.

Læs også “Rygning og amning”.

Børn der udsættes for passiv rygning, kan også komme ud for, at deres lungekapacitet bliver reduceret og har større risiko for vuggedød (SIDS).

Hvordan kan jeg stoppe med at ryge før eller under graviditeten?

Der findes mange rygestop-programmer og kurser til rådighed, som kan hjælpe dig med at stoppe med at ryge.

Passiv tobaksrøg © sxc.hu billede.

Sekundær tobaksrøg © sxc.hu billede.

For mere information om disse programmer kan du altid kontakte og spørge din sundhedspleje om.

Her er nogle tips, der kan hjælpe dig med at sparke den dårlige vane fra dig:

  • Skjul dine tændstikker, lightere og askebægre.
  • Udpeg dit hjem, som et ikke-ryger område.
  • Spørg personer som ryger ikke at ryge omkring dig.
  • Drik færre koffeinholdige drikkevarer, koffein kan stimulere din trang til at ryge. Undgå også alkohol, da det også kan øge din trang til at ryge, og kan være skadeligt for dit barn.

Husk at ændre dine vaner der er forbundet med rygning. Hvis du tidligere har plejet at ryge mens du kørte bil eller når du følte dig stresset, så prøv at finde andre aktiviteter, som kan erstatte rygning. Det er et godt tip at have bolsjer eller tyggegummi (helst sukkerfrit) på lommen, snup dem hvis trangen er der.
Hold dig aktiv i gang for at holde dit sind fra rygning og hjælp med at lindre spændingerne: snup en gåtur eller en tur i motionscentrer, læs en bog, eller prøv en ny hobby.
Husk at søge støtte hos andre. Meld dig ind i en af støttegrupperne eller rygestop-programmerne.
Undgå de steder hvor der opholder sig mange mennesker som ryger, såsom barer, diskoteker eller rygnings sektioner på restauranter.

Kan jeg bruge en nikotin erstattende produkter under graviditeten?

Nikotin tyggegummi og nikotin plastre frigiver nikotinen i blodbanen. Selv om disse produkter kan reducere abstinenssymptomer og nedsætte ryge trangen hos rygere, er sikkerheden af ​​disse produkter ikke blevet evalueret hvis de bruges af de gravide kvinder.

Læs også “Nikotinplaster: Bivirkninger og anvendelse”.

Amerikansk “College of Obstetrik & Gynecology” anbefaler, at nikotin tyggegummi og nikotin plastre kan blive overvejet, hvis andre ikke-medicinske behandlingsmetoder, ligesom rådgivning mislykkedes, og kun hvis disse produkter øger sandsynlighed for rygestop, med dens potentielle fordele, derudover kender man stadigvæk ikke til de mulige risici ved brugen af nikotin erstatnings produkter under graviditeten.

Rygestop under graviditeten 

Fordelene ved rygestop, ses allerede inden for få dage. Når du stopper, vil du og dit barns hjerteslag vende tilbage til det normale, og din barn vil være mindre tilbøjelige til at udvikle åndedrætsbesvær.

Du kan stadigvæk have symptomer på tilbagetrækning, på grund af at din krop er blevet vænnet til nikotinen, det vanedannende stof i cigaretterne. Du kan komme til at savne cigaretterne, være irritabel, føle sig meget sulten, hoste ofte, have hovedpine eller kan have svært ved at koncentrere dig. Abstinenser er kun midlertidige. Abstinenserne er stærkest i starten af rygestoppet, men disse vil forsvinde inden for de næste 10-14 dage. Når abstinenssymptomer forekommer, hold dig i ro og tænk på alle de fordele ved rygestoppet. Mind dig selv om at abstinenserne kun er tegn på, at din krop er i gang med at hæle og vænne sig til at være uden cigaretter. Husk at abstinenser er lettere at behandle end de store sygdomme, som rygning kan forårsage.

Selv efter rygestoppet er overstået, kan man opleve periodiske trang til at ryge. Disse hændelser er generelt kortvarige, og vil forsvinde uanset om du ryger eller ej. Husk nu at holde ud og ikke at ryge!

Ikke mist håbet, hvis du får et tilbagefald og begynder at ryge igen. Af alle de mennesker der holder op, får 75 % et tilbagefald. De fleste rygere holder først op, når de har været igennem ca. 2-3 mindre rygestop, før det lykkedes dem. Hvis du er en af dem der får et tilbagefald, så husk at du aldrig må give op! Planlæg og tænk over, hvad du vil gøre næste gang du får lyst til en cigaret!

https://www.apoteket.dk/KropOgHelbred/Gravid%20og%20baby/Din%20graviditet/Graviditet%20og%20rygning.aspx

http://www.cdc.gov/Reproductivehealth/TobaccoUsePregnancy/index.htm

http://www.netdoctor.co.uk/health_advice/facts/pregnantsmoking.htm

https://sundhedsstyrelsen.dk/da/sundhed/tobak/fakta/graviditet

http://www.stoplinien.dk/Servicenavigation/fakta/rygning_og_graviditet.aspx

http://www.webmd.com/baby/smoking-during-pregnancy[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row]