Der findes flere forskellige piller til at gennemføre et rygestop. Som regel er disse rygestop piller receptpligtige og skal udskrives af en læge efter yderligere vurdering af patientens helbred. De to mest populære og hyppigst anvendte piller til rygestop, der kan bruges til at stoppe med at ryge er: Champix og Zyban.

Hvad er Champix (Vareniclin)?

Champix er en receptpligtig rygestoppille, som blev lanceret i december 2006. Tabletterne indeholder det aktive stof vareniclin.

Vareniclin stimulerer de samme receptorer i hjernen som nikotinen. Det betyder, at du ikke vil få nogen fornøjelig virkning af nikotin, når du ryger en cigaret.

Medikamentet lindrer rygetrangen og abstinenserne ved rygestop, som du kan få, når du stopper med at ryge.

Champix rygestop pillerSådan køber du Champix

Champix er kun tilgængelig på recept, så din læge skal beslutte, om du er egnet til behandling.

Pillerne kan også købes online, og bliver typisk leveret indenfor 24 timer, så man hurtigt kan komme i gang. Det kan klares hjemmefra, og kræver at man udfylder et spørgeskema online, så en læge kan godkende behandlingen.

Anvendelse af Champix (Behandlingen)

Champix virker bedst hos folk der er motiverede til et rygestop, og anvendes bedst i kombination med et rygestopkursus.

Indtagelsen af Champix rygestop piller starter allerede én til to uger før ens rygestops startsdato.

Dosis øges gradvist over den første uge, og medicinen tages derefter to gange dagligt i 12 ugers perioden. Hvis du med succes har formået at stoppe med at ryge ved udgangen af 12 uger, kan din læge give dig en yderligere 12-ugers behandlingsforløb. Dette har vist sig at øge rygestop succesraten.

Vejledende info (Læs ALTID indlægssedlen først)

 • I pakken medfølger to typer tabletter: 0,5 mg og 1 mg af det aktive stof vareniclin.
 • Dag 1-3: en 0,5 mg tablet, indtages en gang om dagen.
 • Dag 4-7: en 0,5 mg tablet, indtages to gange om dagen.
 • Dag 8-14: en 1 mg tablet indtages en gang om dagen.
 • Uge 3-12 indtages en 1 mg to gange om dagen
 • Pillerne SKAL tages på samme tidspunkt hver dag.
 • Champix indtages ammen med et stort glas vand.

Fordele og ulemper ved brug af Champix

Champix er ligesom Zyban et alternativ til nikotinholdige rygestopmidler.

Kliniske undersøgelser har hidtil bevist, at der har været flere mennesker som stoppede med at ryge ved brug af Champix end med Zyban.

Champix er endnu ikke blevet sammenlignet med nikotinholdige rygestopmidler.

Det har vist sig at et forløb med Champix ikke udelukkende er positiv. Nogle mennesker har oplevet følgende, efter de stoppede indtagelsen af Champix rygestop piller:

 • Trangen til at ryge tilbagevender
 • De følte sig irritabel
 • De følte sig deprimeret
 • De havde søvnbesvær

Gradvis reduktion af dosis ved slutningen af behandlingen kan bidrage til at mindske disse problemer.

Som alle andre lægemidler, har Champix bivirkninger, som kan forekomme hos nogle mennesker. Der er også nogle mennesker, som ikke er egnet til denne type behandling.

Bivirkninger af Champix

Kvalme er den mest almindelige bivirkning, som regel i de første par uger af behandlingen. Dette forsvinder dog som oftest som du fortsætter med at tage tabletterne. Andre almindelige bivirkninger omfatter hovedpine, søvnbesvær, unormale drømme, øget appetit, ændring af smagssans, mundtørhed, døsighed, træthed, svimmelhed og tarm forstyrrelser som forstoppelse, diarré eller fordøjelsesbesvær. For mere detaljerede oplysninger om bivirkninger og interaktioner, læs indlægssedlen, som følger med medicinen eller kontakt din læge.

Hvad er ”Zyban”(Bupropion)?

Bupropion er receptpligtig medicin(Rygestop piller), der oprindeligt var produceret som et antidepressivt middel.

Evnen til at hjælpe folk med rygestop kom tilfældigt frem, eftersom de tidligere benyttende patienter fra kliniske forsøg mistede rygelysten.

Dette medikament blev lanceret i Storbritannien i 2000, og siden da er det blevet solgt under navnet Zyban. Zyban er henholdsvis effektivt rygestop middel, som i gennemsnit hjælper en ud af fem med at kvitte cigaretterne.

zyban rygestop pillerBupropion eller Zyban er kun tilgængelig på recept, så det er din læge som vil beslutte, om du er egnet eller uegnet til denne type behandling.

Fordele og ulemper

Zyban er et alternativ til andre nikotinholdige rygestopmidler og indeholder ikke spor af nikotin. Det er et relativt nyt stof, og derfor har læger og apotekere mindre erfaring med det end med de kendte nikotinholdige rygestoppræparater. Som diverse andre lægemidler, har Zyban(Rygestop piller) også bivirkninger, og der er selvfølgelig også nogle mennesker, som ikke er egnede til denne type medicin.

Hvordan bruger man Zyban?

Det vides ikke nøjagtigt, hvordan Zyban virker, men det menes at medikamentet afbryder de områder af hjernen, der er forbundet med afhængighed og de behagelige virkninger af nikotin. Dette reducerer lysten til at ryge og dæmper de fysiske symptomer på nikotinabstinenser.

Bupropion eller Zyban er kun tilgængelig på recept, så det er din læge som vil beslutte, om du er egnet eller uegnet til denne type behandling.

Behandlingen varer mellem syv og ni uger, afhængig af hvornår du selv føler dig i stand til at styre rygetrangen uden yderligere hjælp.

Man tager én tablet dagligt i de første seks dage. Fra dag syv, tager man to tabletter dagligt, med et interval på mindst otte timer mellem doserne.

Det tager omkring en uge, før medicinen giver den maksimale effekt. Af denne grund anbefales det, at du begynder at tage medicinen en til to uger før rygestoppet.

Bivirkninger af Zyban

De almindelige bivirkninger ved benyttelse af disse rygestoppiller omfatter:

Feber, kvalme, uro, angst, mundtørhed, hovedpine, hududslæt og forstoppelse. Det kan også forstærke søvnproblemer, som mange mennesker oplever når de stopper med at ryge.

De mest alvorlige bivirkninger er krampeanfald, som ses hos 1 ud af 1000.

Zyban bør ikke anvendes af personer med epilepsi, leverproblemer eller med spiseforstyrrelser som bulimi eller anoreksi.

For mere detaljerede oplysninger om bivirkninger og interaktioner, læs venligst indlægssedlen, som følger med denne medicin eller spørg din læge.